Aproape 40% dintre români se tem că opinii diferite generează conflicte la locul de muncă.
Sursa poza: romania-insider.com
Aproape 40% dintre români se tem că opiniile diferite duc la conflicte la locul de muncă, arată un sondaj
Un sondaj publicat recent de Asociația Open Minds indică faptul că românii apreciază respectul reciproc și susținerea în mediul profesional, subliniind că piața muncii poate juca un rol esențial în susținerea unității sociale. Potrivit primei serii de date din "Barometrul Diversității și Incluziunii", ediția din mai 2025, un procent covârșitor de 81% dintre români consideră respectul reciproc drept fundamental pentru un mediu de lucru armonios, în timp ce 57% pun preț pe colaborare și susținere reciprocă.
Cu toate acestea, nu lipsesc tensiunile. În jur de 44% dintre angajați resimt presiunea de a-și alinia opiniile cu majoritatea, iar doar 34% se simt confortabil să își exprime părerile atunci când acestea diferă de cele ale colegilor sau superiorilor. Acest sondaj survine într-un context în care România se confruntă cu o campanie electorală prezidențială divizivă, în care extremismul de dreapta al lui George Simion se confruntă cu centrismul lui Nicușor Dan.
Alegerile pun în discuție subiecte precum identitatea națională, religia, orientarea sexuală și politica externă. Datele provin din a doua ediție a Studiului BARES_DI 2025, inițiat de Asociația Open Minds și realizat cu sprijinul Cult Research și GRF+.
„Cum vom reuși să colaborăm, în echipe și comunități, după alegeri? Slăbirea libertății de opinie, în contextul unei societăți profund polarizate, duce la radicalizarea categoriilor vulnerabile, în special cele cu niveluri scăzute de educație și venituri. Mediul de afaceri poate fi un pilon de stabilitate și unitate socială, mai ales pentru aceste categorii vulnerabile”, a declarat Mirela Tănase, Vicepreședinte al Asociației Open Minds. Angajatorii pot crea spații pentru ascultare și colaborare activă pentru a sprijini acest proces.
„Aproape jumătate dintre români evită diversitatea de opinii. Riscul crește în cazul categoriilor sociale vulnerabile la excludere. Astfel, diversitatea de opinii devine un factor de conflict și marginalizare pentru: 54% dintre tinerii din Generația Z; 70% dintre angajații cu un nivel redus de educație (studii gimnaziale); 65% dintre angajații cu venituri insuficiente pentru traiul zilnic; și 60% dintre angajații din roluri de execuție”, a adăugat Paul Acatrini, Partener Managing la Cult Research.
Aceste date reflectă o nevoie urgentă ca mediul de afaceri din România să devină un catalizator pentru armonie socială, într-o perioadă de mari frământări politice și sociale.