Celebrarea a 75 de ani de la Declarația Schuman și Ziua Europei
Sursa poza: jurnaldecraiova.ro
9 Mai – Ziua Europei: 75 de ani de la Declarația Schuman
Astăzi, 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, marcând 75 de ani de la Declarația Schuman, momentul care a pus bazele Uniunii Europene.
Pe 9 mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a propus ca producția de cărbune și oțel a Franței și Germaniei să fie plasată sub o autoritate comună. Această inițiativă avea scopul de a preveni un nou conflict între cele două națiuni și de a promova pacea și unitatea în Europa. Propunerea, cunoscută sub numele de Declarația Schuman, este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.
În 1951, șase țări – Franța, Germania, Italia, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos – au semnat Tratatul de la Paris, înființând Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Acest pas a fost urmat de semnarea Tratatelor de la Roma în 1957, care au creat Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, precursoarele Uniunii Europene de astăzi.
În 1985, Consiliul European a decis ca 9 mai să fie sărbătorită ca Ziua Europei, simbolizând unitatea și cooperarea europeană.
Astăzi, Uniunea Europeană numără 27 de state membre, inclusiv România, care a aderat în 2007. Ziua Europei ne oferă ocazia să reflectăm asupra valorilor comune și a progreselor realizate în promovarea păcii și unității pe continent.
În Brașov, această zi este marcată prin diverse evenimente culturale și educative, menite să aducă în prim-plan importanța apartenenței la familia europeană și beneficiile colaborării internaționale.