Criza politică din România amână reformele fiscale și riscă blocarea fondurilor UE până în 2025

Criza politică din România amână reformele fiscale și riscă blocarea fondurilor UE până în 2025 Sursa poza: romania-insider.com

România se confruntă cu un impas politic care întârzie semnificativ implementarea reformelor fiscale esențiale, necesare conform cerințelor Comisiei Europene. După demisia fostului premier Marcel Ciolacu, guvernul interimar, condus acum de premierul Cătălin Predoiu, nu are puterea legală de a aproba ordonanțe de urgență. Această situație împiedică adoptarea pachetului fiscal restrictiv cerut de Comisia Europeană sub Procedura de Deficit Excesiv (EPD). Conform unor surse citate de Digi24, Comisia Europeană ar putea bloca fondurile de coeziune și cele din Facilitatea de Redresare și Reziliență, ceea ce ar putea pune sub semnul întrebării proiectele viitoare de dezvoltare ale României.

Cătălin Predoiu a anunțat că ministrul investițiilor și fondurilor europene, Marcel Boloș, va purta discuții la Bruxelles săptămâna viitoare cu oficialii Comisiei Europene, pentru a aborda reformele fiscale și problematica Fondului de Reziliență. Predoiu a asigurat că Boloș va oferi un raport detaliat despre concluziile întâlnirilor de îndată ce va reveni în țară.

În noiembrie 2024, România a prezentat un plan de consolidare fiscală pe șapte ani, plan ce a fost condiționat de un raport asupra reformei fiscale așteptat de Comisia Europeană până la 1 aprilie 2025. Acest raport, întocmit pe baza recomandărilor Băncii Mondiale, trebuie să includă două scenarii de reformă fiscală, acoperind toate aspectele legate de taxare și contribuțiile sociale. Comisia Europeană a indicat ca aceste măsuri fiscale să fie implementate până în aprilie 2025. Totuși, instabilitatea politică ar putea pune în pericol respectarea acestui termen.

Deși Marcel Boloș urma să meargă la Bruxelles la sfârșitul săptămânii acesteia pentru a renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv raportul de reformă fiscală, discuțiile au fost amânate la solicitarea Guvernului României, tocmai din cauza crizei politice. Comisia Europeană ceruse deja versiunea finală a PNRR la începutul acestei luni. Guvernul speră să obțină o prelungire a termenului până la formarea unui cabinet cu puteri depline.

În acest context, România se află la o răscruce critică. Negocierile cu Comisia Europeană ar putea fi determinante nu doar pentru obținerea de noi termene, ci și pentru viitorul economic al țării, având în vedere că fondurile europene joacă un rol crucial în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii. Orice întârziere ar putea avea repercusiuni semnificative asupra economiei și poziției României în Uniunea Europeană. Tot ce rămâne de făcut este ca autoritățile să asigure stabilitatea politică necesară pentru continuarea reformelor și atragerea fondurilor esențiale pentru viitorul țării.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.