CSAT va aborda răspândirea rapidă a dezinformării online în ședința din iunie pentru a proteja securitatea națională a României

CSAT va aborda răspândirea rapidă a dezinformării online în ședința din iunie pentru a proteja securitatea națională a României Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România se va reuni pentru a discuta problema dezinformării online, anunță președintele

Președintele Nicușor Dan a dezvăluit că Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România urmează să discute problema escaladării rapide a dezinformării în mediul online, subliniind importanța reacțiilor rapide la narațiunile false care se răspândesc în doar câteva ore, scrie News.ro.

Aflat la Odesa, Ucraina, președintele Dan a menționat că această chestiune va fi pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT, programată pentru sfârșitul lunii iunie.

„Va avea loc o discuție în cadrul CSAT - fie formal, fie informal - pe acest subiect. Trebuie să fim capabili să răspundem atât în volum, cât și în viteză. Nu are sens să reacționăm după trei ore dacă, în acest timp, informația falsă a ajuns deja la trei sau patru milioane de persoane”, a declarat președintele.

Într-o ședință precedentă a CSAT, desfășurată pe 28 noiembrie 2024, la câteva zile după primul tur al alegerilor prezidențiale, oficialii au analizat potențialele riscuri la adresa securității naționale provocate de actori cibernetici, de stat și nestatali, care vizau infrastructura IT și de comunicații a României. Una dintre problemele principale discutate a fost presupusa manipulare a algoritmilor TikTok în favoarea candidatului Călin Georgescu, care a surprins plasându-se pe primul loc în turul inițial de vot.

Ca urmare a acelei întâlniri, mai multe rapoarte de intelligence, elaborate de Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE), au fost declasificate.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a luat o decizie istorică, anulând rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și ordonând reluarea întregului proces electoral, invocând gravitatea neregulilor descoperite.

La începutul acestei luni, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Apărării Naționale (MApN) au avertizat cu privire la campaniile de dezinformare active pe rețelele sociale, care au ca scop manipularea opiniei publice. Ultimul val de afirmații false a inclus rapoarte despre impunerea legii marțiale și închiderea granițelor, urmărind să amplifice anxietatea publicului în contextul riscului de război.

Acest subiect delicat și complex va continua să fie în centrul atenției, deoarece autoritățile caută să îmbunătățească măsurile de combatere a dezinformării și de protejare a securității naționale.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.