Curtea din București respinge extrădarea studentului român de 17 ani cerut de SUA pentru amenințări cu bombă și exploatare sexuală
Sursa poza: romania-insider.com
Curtea de Apel București a respins, marți, 13 mai, solicitarea autorităților americane de extrădare a unui tânăr student român în vârstă de 17 ani. Acuzat de trimiterea a sute de amenințări cu bombă și de manipularea unor tinere minore în acte de violență extremă, exploatare sexuală și auto-vătămare, tânărul a fost eliberat după ce s-a aflat în detenție preventivă sau arest la domiciliu încă din luna ianuarie.
Documentele cazului, citate de Agerpres, arată că, începând cu septembrie 2023, FBI-ul și alte agenții de aplicare a legii din SUA și internaționale au investigat o rețea globală de indivizi, incluzând minori, implicați în activități infracționale prin intermediul unor grupuri online. Aceste grupuri au drept obiective declarate prăbușirea ordinii mondiale actuale și distrugerea societății civilizate prin coruperea și exploatarea tinerilor la nivel global. Autoritățile judiciare americane susțin că studentul român face parte din astfel de grupuri infracționale online.
În decembrie 2024, adolescentul român a fost dat în urmărire internațională, pe baza unui mandat de arestare emis de un judecător din Districtul Sud New York, pentru mai multe infracțiuni, inclusiv exploatarea sexuală a unui minor.
Se presupune că acesta i-a făcut pe minori să creadă că sunt într-o relație romantică cu el, orientându-i să producă și să difuzeze conținut sexual explicit și să participe la acte de violență, inclusiv autoflagelare severă și cruzime față de animale. Atunci când vreo victimă refuza să-i furnizeze materialele cerute sau să comită acte violente așa cum îi cerea studentul român, acesta trimitea amenințări cu bombe către instituțiile din SUA, numind fata care nu l-a ascultat drept autor.
Aceste amenințări au inclus sute de alerte false cu bombă adresate unor instituții publice din Statele Unite, cum ar fi sinagogi, districte școlare, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale, precum și în câteva țări străine, inclusiv Regatul Unit. După primirea amenințărilor, instituțiile publice erau evacuate sau închise temporar, ceea ce a cauzat perturbări semnificative, panică și pierderi financiare. De asemenea, forțele de ordine mergeau la locuința victimei minore, care era numită sau asociată cu amenințarea cu bombă, în timp ce de fapt amenințările fuseseră trimise de studentul român.
O fată din comitatul Westchester, New York, a fost convinsă de adolescent să-și tatueze pseudonimul lui pe piele și să-i trimită fotografii nud. Ulterior, acesta a trimis amenințări false către multiple școli și districte școlare din zona Westchester, cerând destinatarilor să îl contacteze la o adresă IP asociată cu fata respectivă.
În trecutul recent, o altă fată din Oklahoma a fost tratată în mod similar. Îi cerea să-i îndeplinească cerințele, amenințând că altfel va trimite pe e-mail fotografiile ei nud către școală.
Interogat de autoritățile române și americane, studentul a recunoscut faptele care i se impută, declarând că a învățat să efectueze apeluri prin diverse aplicații de internet, inclusiv prin cele folosite pentru a transmite numeroase amenințări cu bombă. Din decembrie 2022, el a trimis peste 450 de amenințări cu bombă și/sau atacuri armate asupra unei școli.
Pe parcursul anchetei, agenții FBI au intervievat șase victime manipulate și șantajate de studentul român pentru a participa la acte de violență extremă, exploatare sexuală și auto-vătămare.
Acest rezultat al deciziei Curții de Apel București subliniază complexitatea cazului și provocările legale ce stau în fața autorităților române și internaționale în gestionarea infracțiunilor transfrontaliere.