Deficitul comercial al României crește cu 27% în T1; exporturile și importurile avansează, dar dezechilibrul rămâne ridicat în 2025
Sursa poza: romania-insider.com
Deficitul comercial al României a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru din 2025, ajungând la 8,45 miliarde EUR, conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS). Această creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului precedent este rezultatul unei creșteri de 2,7% a exporturilor și a unei creșteri mai pronunțate, de 8,1%, a importurilor.
În ultimele patru trimestre până în martie 2025, deficitul comercial total al României s-a ridicat la 35,2 miliarde EUR, echivalentul a 9,9% din PIB-ul pe ultimul an, cu probabilitate de revizuire descendentă odată cu publicarea datelor pentru PIB-ul din T1. Spre sfârșitul lui 2024, raportul deficit/PIB era de 9,4%, continuând pe o tendință ușor ascendentă, dar menținându-se sub pragul de două cifre înregistrat în 2022 și în prima jumătate a anului 2023, când importurile de energie au fost costisitoare din cauza războiului din Ucraina.
În primul trimestru din 2025, exporturile României au totalizat 23,6 miliarde EUR, marcând o creștere de 2,7% față de anul anterior. Un factor esențial în acest rezultat a fost creșterea cu 55% a exporturilor de combustibili minerali, care au ajuns la 1,65 miliarde EUR, observație alimentată de creșterea cu 31% a importurilor de combustibili minerali, acestea atingând 2,81 miliarde EUR.
Transporturile și automobilele rămân principalele categorii de export ale țării, reprezentând 46% din total, deși au înregistrat o ușoară scădere de 0,2% față de anul anterior. Un alt sector important, cel al bunurilor manufacturate clasificate după materia primă (precum lemnul sau oțelul), a scăzut cu 1,8%, având o pondere de 15% din totalul exporturilor.
Importurile României au crescut cu 8,1%, ajungând la 32,05 miliarde EUR. Creșterea a fost influențată nu doar de combustibilii minerali, ci și de importurile mai mari de produse chimice (care au crescut cu 6,1%, atingând o pondere de 15,2% din totalul importurilor), importurile de automobile și mijloace de transport (cu o creștere de 5%, ajungând la 35,2% din total), și diverse bunuri manufacturate fără o categorie majoră definitorie, care au crescut cu 10,5%, reprezentând 11,1% din totalul importurilor.
Aceste date subliniază provocările economice cu care se confruntă România în privința balanței de plăți, pe fondul unor tensiuni externe semnificative și a variațiilor în volumul și structura comerțului internațional. Această dinamică subliniază importanța ajustării strategiilor comerciale și de producție pentru a echilibra și stabiliza economia națională în fața unor posibile șocuri externe viitoare.
Fotografia: Tatiana Golmer/Dreamstime.com