Deficitul comercial al României crește cu 27% în T1; exporturile și importurile avansează, dar dezechilibrul rămâne ridicat în 2025

Deficitul comercial al României crește cu 27% în T1; exporturile și importurile avansează, dar dezechilibrul rămâne ridicat în 2025 Sursa poza: romania-insider.com

Deficitul comercial al României a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru din 2025, ajungând la 8,45 miliarde EUR, conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS). Această creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului precedent este rezultatul unei creșteri de 2,7% a exporturilor și a unei creșteri mai pronunțate, de 8,1%, a importurilor.

În ultimele patru trimestre până în martie 2025, deficitul comercial total al României s-a ridicat la 35,2 miliarde EUR, echivalentul a 9,9% din PIB-ul pe ultimul an, cu probabilitate de revizuire descendentă odată cu publicarea datelor pentru PIB-ul din T1. Spre sfârșitul lui 2024, raportul deficit/PIB era de 9,4%, continuând pe o tendință ușor ascendentă, dar menținându-se sub pragul de două cifre înregistrat în 2022 și în prima jumătate a anului 2023, când importurile de energie au fost costisitoare din cauza războiului din Ucraina.

În primul trimestru din 2025, exporturile României au totalizat 23,6 miliarde EUR, marcând o creștere de 2,7% față de anul anterior. Un factor esențial în acest rezultat a fost creșterea cu 55% a exporturilor de combustibili minerali, care au ajuns la 1,65 miliarde EUR, observație alimentată de creșterea cu 31% a importurilor de combustibili minerali, acestea atingând 2,81 miliarde EUR.

Transporturile și automobilele rămân principalele categorii de export ale țării, reprezentând 46% din total, deși au înregistrat o ușoară scădere de 0,2% față de anul anterior. Un alt sector important, cel al bunurilor manufacturate clasificate după materia primă (precum lemnul sau oțelul), a scăzut cu 1,8%, având o pondere de 15% din totalul exporturilor.

Importurile României au crescut cu 8,1%, ajungând la 32,05 miliarde EUR. Creșterea a fost influențată nu doar de combustibilii minerali, ci și de importurile mai mari de produse chimice (care au crescut cu 6,1%, atingând o pondere de 15,2% din totalul importurilor), importurile de automobile și mijloace de transport (cu o creștere de 5%, ajungând la 35,2% din total), și diverse bunuri manufacturate fără o categorie majoră definitorie, care au crescut cu 10,5%, reprezentând 11,1% din totalul importurilor.

Aceste date subliniază provocările economice cu care se confruntă România în privința balanței de plăți, pe fondul unor tensiuni externe semnificative și a variațiilor în volumul și structura comerțului internațional. Această dinamică subliniază importanța ajustării strategiilor comerciale și de producție pentru a echilibra și stabiliza economia națională în fața unor posibile șocuri externe viitoare.

Fotografia: Tatiana Golmer/Dreamstime.com


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.