Descoperiți Regina Maria a României și opulența regală începând cu 9 mai!

Descoperiți Regina Maria a României și opulența regală începând cu 9 mai! Sursa poza: romania-insider.com


Expoziție dedicată Reginei Maria la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Începând cu 9 mai, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu devine gazda unei expoziții inedite axată pe figura Reginei Maria a României. Această expoziție, care a avut premiera la Art Safari în București, reunește opere de artă pictate de regină, mobilier conceput de ea, obiecte personale, o colecție extinsă de fotografii, medalii și decorații, alături de bijuterii din colecțiile Muzeului Național Peleș, Muzeului Național Cotroceni și altele private.

Născută în cadrul familiei regale britanice, Maria a devenit regina României prin căsătoria cu Regele Ferdinand I, domnind din 1914 până în 1927. Încă din tinerețe, ea a demonstrat un talent deosebit pentru pictură și desen, orientându-se către stilul Art Nouveau cu preferința sa pentru flori - crini, maci, iriși și nuferi. De asemenea, a avut o pasiune pentru designul de mobilier, contribuind la decorarea interiorului Castelului Pelișor.

Aflat la prima sa organizare de acest gen, Muzeul Brukenthal își propune, în colaborare cu Art Safari, să prezinte sibienilor și turiștilor colecții de mare valoare istorică și culturală, provenite atât din muzeele menționate, cât și din colecții private. „Aceasta este cea mai importantă expoziție dedicată familiei regale a României, organizată vreodată la Muzeul Național Brukenthal. Sper ca această inițiativă să aducă o înțelegere mai profundă a importanței familiei regale în istoria României,” a declarat Alexandru Constantin Chituță, directorul instituției.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 5 iulie, oferind o oportunitate deosebită de a descoperi și de a aprecia contribuțiile Reginei Maria la arta și cultura românească.

Fotografie de epocă (Foto: organizatori, carte poștală cca 1905-1907, atelier foto Alfred Brand, Muzeul Național Cotroceni)

Simona, simona@romania-insider.com


Această expoziție nu doar că omagiază moștenirea culturală lăsată de Regina Maria, dar și aduce în prim-plan un capitol important din istoria României, oferind o perspectivă unică asupra vieții și pasiunilor unei regine emblematice. Vizitatorii sunt invitați să exploreze această colecție rară și să paseze pragul unui muzeu care a reușit să aducă un omagiu atât de viu unei figuri istorice de o importanță incontestabilă.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.