detalii din raportul Refute.
Sursa poza: romania-insider.com
Un raport recent al companiei de securitate cibernetică Refute a scos la lumină o operațiune internațională de influențare de mare amploare, ce vizează votanții din diaspora română pe TikTok, cu puțin timp înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 18 mai.
Raportul relevă existența a aproximativ 32.500 de videoclipuri pe TikTok ce conțin sloganuri de promovare pentru candidatul populist George Simion și fostul candidat Călin Georgescu. Multe dintre aceste clipuri sunt lipsite de autenticitate, fiind reproduse și difuzate în mod coordonat de zeci de conturi diferite.
Aceste conturi au ca țintă deliberată locațiile în care există o densitate mare a populației din diaspora română în Europa. Deși doar 24% dintre cetățenii români trăiesc în afara țării, 48% dintre interacțiunile cu aceste videoclipuri (40 de milioane de aprecieri și comentarii) provin din afara României. Țările cu cele mai multe interacțiuni sunt Regatul Unit (15%), Italia (7%), Germania (7%), Spania (5%) și Franța (2%).
„Faptul că aproape jumătate dintre interacțiunile cu videoclipurile care promovează candidați populiști provin din afara României, dublând procentul românilor care trăiesc în străinătate, indică faptul că votanții din diaspora română sunt țintiți disproporționat pentru a influența cel de-al doilea tur al alegerilor,” a explicat Vlad Galu, co-fondator și CTO al Refute, originar din România.
Acesta a adăugat că această creștere a interacțiunilor din partea unor conturi externe ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor de duminică ale alegerii.
Videoclipurile generate de inteligență artificială includ adesea imagini generice, fără legătură cu narativele politice expuse în sunetul de fundal. Aceste videoclipuri sunt copiate și redistribuite de alte conturi, inclusiv de cele create pentru a imita alți utilizatori.
Potrivit Refute, această tactică este utilizată de influenceri care încearcă să capteze atenția vizuală a spectatorilor în timp ce avansează anumite narative prin intermediul audio-ului sau „efectului sonor” al videoclipului.
„Am asistat deja la utilizarea influencerilor și a fermelor de boți în alegerile din noiembrie 2024, însă aceasta este un nou exemplu de operațiune de influențare sofisticată ce transcende granițele internaționale pentru a ținti votanții români din străinătate,” a adăugat Tom Garnett, co-fondator și CEO al Refute.
În aprilie, TikTok a anunțat lansarea unui Centru de Alegeri dedicat alegerilor prezidențiale din România, parte a unui efort mai amplu de a proteja „integritatea platformei” și de a promova accesul la informații de încredere. Inițiativa este susținută de o nouă campanie de educație mediatică și de o colaborare continuă cu peste 20 de parteneri de verificare a faptelor.
Alegerile prezidențiale din 2024 din România au fost anulate pe baza unor rapoarte de informații care au arătat că Rusia a influențat votanții prin intermediul rețelelor sociale pentru a sprijini candidatul extremist Călin Georgescu. Politicianul pro-rus era practic necunoscut înainte de a câștiga popularitate pe TikTok chiar înainte de vot.
Aceste descoperiri subliniază cât de crucială este vigilența digitală în fața influențelor externe, mai ales într-o lume unde frontierele fizice nu mai opresc fluxul rapid de informații.