Dominic Fritz își anunță intenția de a deveni liderul USR, vizând o strategie centristă pentru viitorul partidului reformist românesc.

Dominic Fritz își anunță intenția de a deveni liderul USR, vizând o strategie centristă pentru viitorul partidului reformist românesc. Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Dominic Fritz, edilul orașului Timișoara, a anunțat într-un mesaj intern că va candida pentru președinția Uniunii Salvați România (USR). El propune o repoziționare strategică a partidului, mutându-se mai aproape de centru, în contrast cu orientarea mai progresistă adoptată anterior.

Fritz a invocat exemplul lui Nicușor Dan, fondator al USR, care aproape acum un deceniu promova o viziune centristă. Dan și-a părăsit ulterior partidul după ce o parte din USR s-a poziționat ca o forță mai progresistă, evidențiată în timpul referendumului din 2018 privind căsătoriile între persoane de același sex. Într-un mesaj adresat colegilor săi, Fritz a subliniat că "Nicușor Dan a câștigat cu o strategie centristă, pragmatică și de unificare, fără a-și trăda valorile." Potrivit lui Fritz, exact această abordare a dus la câștigarea alegerilor locale în comunități diverse. El a vorbit despre necesitatea de a ajunge la toți cetățenii, indiferent de apartenența socială, pentru a mobiliza acei alegători care doresc un viitor modern pentru România, în loc să privească nostalgic în trecut.

Fritz pledează pentru o "resetare strategică", cu un partid centrist care să pună în centrul preocupărilor sale diversitatea societății. Partidul trebuie să se adreseze, prin soluții politice și comunicare, atât orașelor mari, cât și orașelor mici sau zonelor rurale.

Funcția de lider interimar al USR a fost preluată de Fritz după ce fosta lideră Elena Lasconi a demisionat în urma rezultatelor slabe obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. Lasconi, care s-a întors la conducerea primăriei din Câmpulung, l-a acuzat pe Fritz și pe alți membri de trădare, deoarece l-ar fi susținut pe Nicușor Dan, candidatul de atunci. Conform lui Fritz și altor lideri USR, sprijinul pentru Lasconi a fost retras datorită poziției slabe în sondaje, care nu îi oferea șanse să ajungă în turul doi.

Fritz nu este singurul candidat la conducerea partidului. Pe 2 mai, Violeta Alexandru, fost ministru liberal al muncii și actual senator, și-a anunțat candidatura. Alexandru este membră USR de aproximativ 10 luni, după ce a părăsit partidul Foța Dreptei, fondat de fostul prim-ministru liberal Ludovic Orban. La acea vreme, Elena Lasconi a descris-o pe Alexandru drept "un mare câștig pentru echipa noastră".

Pe lângă Dominic Fritz și Violeta Alexandru, alte 10 persoane și-au înregistrat candidatura pentru conducerea USR, conform surselor din HotNews. Printre aceștia se numără Constantin Gheorghiță (filiala Diaspora), Marin Ciubăncan (Cluj), George Ungureanu (Tulcea), Andreea Cristian Ianc (Cluj), Horea Zaha (Bihor), Luiza Elena Oancea (Diaspora), Vasile Gabriel Filip (Constanța), Alex Cojocaru (București), Eduard Răducan (Argeș) și Mihai Mihăilă (Bacău).

Această competiție intensă pentru președinția USR reflectă frământările și diversitatea de viziuni politice din interiorul partidului, prevestind schimbări semnificative pe scena politică românească.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.