Economia României va crește doar cu 1,6% în 2025, sub estimările anterioare de 1,8% din februarie.

Economia României va crește doar cu 1,6% în 2025, sub estimările anterioare de 1,8% din februarie. Sursa poza: romania-insider.com

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere proiecțiile privind evoluția economiei României în anul 2025, anticipând acum un avans de doar 1,6%. Această prognoză este cu 0,2% mai scăzută comparativ cu cea de 1,8% anunțată în luna februarie, însă se estimează o creștere de 2,4% pentru anul 2026.

În anul 2024, creșterea PIB-ului României a încetinit la 0,8%, de la un ritm de 2,4% în 2023. În raportul recent, BERD evidențiază că, deși consumul privat a crescut puternic datorită majorării salariilor reale cu 8%, acest fapt a dus la o lărgire semnificativă a deficitului comercial. Investițiile au scăzut considerabil, mai ales în ultimul trimestru, pe fondul unei absorbții lente a fondurilor europene. La nivelul ofertei, întârzierile au fost generale, afectând industriile, serviciile și construcțiile, în timp ce agricultura a suferit din cauza secetei.

Instituția financiară internațională subliniază faptul că “poziția fiscală rămâne provocatoare, iar consolidarea fiscală planificată pentru acest an va necesita probabil măsuri suplimentare, având în vedere rezultatele mai slabe decât se preconizase în 2024. În pofida unei moderări ușoare, inflația continuă să fie ridicată, aproape de 5%, fapt care impune menținerea unei politici monetare restrictive de către banca centrală.”

Conform BERD, România are o expunere economică limitată față de SUA, fiind însă puternic conectată în lanțurile globale de aprovizionare în industria auto, ceea ce constituie un punct vulnerabil.

Pe parcursul investițiilor în România, BERD a alocat până acum aproape 11,5 miliarde de euro în aproximativ 550 de proiecte. Expertul-șef al instituției, Beata Javorcik, prezentă la București pe 5 februarie, a declarat pentru Romania Insider că problemele economice la nivel global și regional, precum prețurile ridicate la energie, încetinirea economiei germane și tarifele impuse de SUA, ar trebui să constituie un impuls pentru schimbare în Europa și în România.

(photo source: Jerome cid | Dreamstime.com)


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.