Electrica S.A. obține împrumut de 620 milioane EUR pentru investiții verzi și modernizarea rețelei de distribuție din România
Sursa poza: romania-insider.com
Electrica împrumută 620 milioane EUR pentru investiții în rețele de distribuție și facilități de producție verde
Grupul energetic românesc Electrica (BVB: EL), activ în furnizarea și distribuția de energie electrică și angajat în investiții pentru dezvoltarea capacităților de producție verde, a anunțat semnarea unui acord de împrumut sindicalizat în valoare de 3,1 miliarde RON (620 milioane EUR). Această sumă va servi la refinanțarea împrumuturilor existente și la acoperirea cheltuielilor de capital.
La 29 aprilie, Electrica a prezentat un plan de cheltuieli de capital pentru anul în curs, în valoare de 1,54 miliarde RON (300 milioane EUR). Din acesta, 480 milioane RON sunt alocate pentru dezvoltarea facilităților de producție verde, iar 970 milioane RON sunt destinate modernizării rețelei de distribuție.
Pe termen mediu, în perioada 2025-2029, grupul intenționează să investească 3,7 miliarde RON exclusiv pentru îmbunătățirea rețelei de distribuție. În februarie, compania a aprobat o investiție de până la 1,25 miliarde RON (253 milioane EUR) pentru construirea unui parc eolian în satele Crucea și Pantelimon din județul Constanța. Acesta face parte dintre cele trei proiecte pe care Electrica a decis, în 2021, să le preia de la Monsson Group, deținut de omul de afaceri româno-suedez Emanuel Muntmark.
Acordul de împrumut, în sumă de 3,1 miliarde RON, a fost coordonat de Banca Transilvania și Banca Comercială Română, în calitate de aranjori principali mandatați, iar Raiffeisen Bank a jucat rolul de agent de sustenabilitate. Acordul include o facilitate de credit destinată finanțării proiectelor verzi eligibile și susținerii unui model de afaceri durabil.
Cel mai mare acționar al Electrica este statul, deținând o participație de 49,8%, urmat de Grupul NN, cu o deținere indirectă de puțin peste 10% prin fondurile de pensii pe care le administrează în România și Slovacia.
După o scădere anuală de 2,8% a prețului acțiunilor, grupul Electrica deține o capitalizare de piață de 4,4 miliarde RON (880 milioane EUR). Acționarii au fost de acord cu distribuirea de dividende la o rată ridicată de 87% din profitul net, însă aceasta a dus la un randament al dividendelor relativ modest, de doar 1,2%.
(Fotografie: Florin Brezeanu/ Dreamstime)