Filme documentare în spații alternative, revin de luna viitoare în România cu proiecții captivante și discuții interactive!

Filme documentare în spații alternative, revin de luna viitoare în România cu proiecții captivante și discuții interactive! Sursa poza si informatii: romania-insider.com

KineDok, programul european dedicat proiecțiilor de documentare în spații neconvenționale, își face reapariția în mai multe orașe din România, începând cu 5 iunie. Această ediție, a unsprezecea la număr, se va desfășura până în aprilie 2026, oferind publicului posibilitatea de a viziona filmele într-o varietate de locații neobișnuite, precum muzee, biblioteci, licee, grădini, huburi creative și librării, dar și într-o fostă mină. Evenimentul este organizat de peste 20 de parteneri locali sub coordonarea Asociației One World Romania.

Selecția de anul acesta cuprinde 17 filme și două experiențe VR imersive. În afară de cele 10 documentare recente, provenind din țările participante – Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația și România –, partenerii locali au oportunitatea de a prezenta un program de scurtmetraje de patrimoniu, curatoriat de cercetătoarea Adina Brădeanu, un film din arhiva Cehiei și o secțiune Focus Danemarca.

Dintre documentarele românești alese anul acesta se remarcă "Alice On & Off" de Isabela Tent și "Imaginary Youth" al Ruxandrei Gubernat.

Debutul programului se va realiza în București, Galați și Valea Jiului, cu proiecția filmului "Cealaltă" de Marie-Magdalena Kocho. Acest documentar analizează nevoile fraților sănătoși din familiile cu copii cu dizabilități, prin perspectiva unui adolescent.

În București, proiecția va avea loc pe 5 iunie la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul Golescu Grant, parte a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6. După vizionare, va fi organizată o discuție cu psihologul și psihoterapeutul Silvia Ciubotaru.

La Galați, evenimentul se va desfășura tot pe 5 iunie, la Muzeul de Artă Vizuală. Asociația UrbanLab Valea Jiului, care s-a alăturat programului anul trecut, va proiecta documentarul "Cealaltă" pe 7 iunie la Mina Petrila.

Intrarea este liberă pentru toate proiecțiile, iar filmele vor fi subtitrate în limba română pentru a facilita accesul unui public cât mai larg.

Cu această diversitate de locații și o selecție variată de documentare, KineDok promite o experiență inedită, aducând filmele mai aproape de publicul din întreaga țară. Nu rata ocazia de a explora lumea documentarelor europene în spații unice și de a lua parte la discuțiile care vor urma proiecțiilor!


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.