Guvernul Olandez Va Recompensa România cu 5.7 Milioane EUR pentru Tezaurul Dacic Furată din Muzeul Drents

Guvernul Olandez Va Recompensa România cu 5.7 Milioane EUR pentru Tezaurul Dacic Furată din Muzeul Drents Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Guvernul olandez va despăgubi România pentru comoara dacică furată

În urma unei furtului de senzație ce a zguduit comunitatea muzeală, guvernul olandez a anunțat că va despăgubi România pentru pierderea unor obiecte de valoare inestimabilă: un coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur. Aceste piese, sustrase din Drents Museum din Assen în ianuarie anul acesta, vor aduce României o compensație estimată la 5,7 milioane de euro. Confirmarea a venit din partea Ministerului olandez al Educației, Culturii și Științei pentru RTV Drenthe.

Artefactele, parte dintr-o colecție împrumutată pentru expoziția "Dacia – Imperiul de Argint și Aur", au fost furate în noaptea de 24 spre 25 ianuarie. Colectia valora peste 30 de milioane de euro. În contextul unei politici culturale mai permisive, statul olandez garantează o parte din colecțiile aduse din străinătate, permițându-le muzeelor să economisească pe cheltuieli de asigurare. Astfel, Drents Museum va suporta doar aproximativ 9 milioane de euro din costul asigurării.

De la instaurarea sprijinului de stat pentru muzee în 1989, Olanda a garantat sume colosale, unele depășind zeci de miliarde de euro. Până în prezent, s-au plătit daune minore, în jur de 8.000 de euro.

"În urma furtului din Assen, probabil că aceasta va fi pentru prima oară când se va plăti o sumă considerabilă," a declarat pentru presă ministerul olandez. Dacă artefactele vor fi recuperate și vor fi nevoie de restaurare, statul va acoperi și aceste costuri. Totuși, procurorii olandezi sunt de părere că obiectele sunt încă neatinse și în stare bună. Trei suspecți au fost arestați, însă locația pieselor rămâne un mister.

"Furtul a fost un eveniment emoționant atât pentru Olanda, cât și pentru România", a scris ministrul Eppo Bruins. "Sper din tot sufletul să putem recupera acest patrimoniu cultural valoros. Toate eforturile noastre sunt îndreptate în această direcție", a adăugat el.

Recuperarea acestor artefacte ar reprezenta nu doar o victorie pentru patrimoniul istoric al României, ci și o dovadă a colaborării internaționale în protejarea valorilor culturale. Pe măsură ce investigațiile continuă, speranța că aceste obiecte de artă vor fi aduse înapoi, intacte, rămâne vie.

Drents Museum


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.