Industria României se contractă cu 4.2% în T1 2025, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Industria României se contractă cu 4.2% în T1 2025, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani Sursa poza: romania-insider.com

Industria românească a înregistrat o contracție semnificativă în primul trimestru al anului, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Indicele de producție industrială a scăzut cu 4,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, atingând aproape cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

În timp ce economia globală încă se resimte în urma pandemiei de Covid-19, această tendință descendentă a devenit vizibilă după recuperarea temporară de după criză, în anii 2021 și 2022. Când se ajustează sezonier și în funcție de zilele lucrătoare, indicele pentru primul trimestru este cu 7,7% sub media anului 2019, anul de dinaintea pandemiei.

Contracții în diverse sectoare industriale

Industria de bază a producției a suferit o scădere de 4,7% în primul trimestru al anului 2025. Declinuri mai puțin severe s-au observat în sectoarele de minerit și extracție, cu o scădere de 1,5%, și în utilități, care au scăzut cu 1,9%. La un nivel mai detaliat, industriile textile și de îmbrăcăminte au pierdut aproape 20%, iar industria chimică și metalurgia au contractat cu aproape 15%. Chiar și producția de mijloace de transport rutier, preponderent autoturisme, a înregistrat o contracție de aproximativ 10%.

Note pozitive în industria petrolieră și farmaceutică

Pe fondul acestor declinuri, există totuși și vești bune. Industria de prelucrare a petrolului a înregistrat o creștere de 12% a producției, iar sectorul farmaceutic a avut un salt impresionant de 22%.

Speranțe pentru redresarea economică

Guvernul rămâne optimist și speră într-o stabilizare a industriei în acest an, bazându-se pe investițiile intense și stimulentele oferite de Facilitatea de Reziliență. Cu toate acestea, sondajele efectuate printre manageri nu indică încă o îmbunătățire imediată a situației.

Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) pentru industria de producție din România a rămas în zona "negativă" a scalei 0-100, menținându-se pentru a zecea lună consecutivă sub pragul de 50. În aprilie, indicele a crescut ușor la 48,3 față de 46,9 în martie. Cu toate acestea, indicatorul sentimentului economic a arătat o scădere a încrederii în rândul producătorilor locali din cauza așteptărilor de producție reduse și a comenzilor în scădere.

Perspective economice viitoare

Erste Group și-a exprimat optimismul cu privire la o posibilă revenire a industriei spre sfârșitul anului, estimând o creștere de 1,1% în 2025. Aceștia se bazează pe efectele pozitive pe care le-ar putea avea creșterea cheltuielilor pentru apărare și infrastructură din Germania, chiar și în contextul tensiunilor comerciale globale. Totuși, analiștii recunosc că indicatorii de încredere sunt mixti, cu rate de contracție în scădere atât pentru producția locală, cât și pentru cea europeană.

Pe măsură ce România își conturează strategiile economice, rămâne de văzut cum vor evolua aceste tendințe și dacă măsurile guvernamentale pot stimula o redresare semnificativă și durabilă în industrie.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.