Instabilitatea politică amenință cu o aterizare dură a economiei României, avertizează ministrul finanțelor Tanczos Barna.
Sursa poza: romania-insider.com
Economia României riscă o aterizare forțată dacă instabilitatea politică persistă, avertizează ministrul finanțelor
Ministrul finanțelor din România, Tanczos Barna, a vorbit recent la Summitul Liderilor de Afaceri Români de la București, subliniind riscul unei "aterizări forțate" a economiei naționale. În opinia sa, o corectare lentă, sau o "aterizare ușoară," pare puțin probabilă, având în vedere deficitul bugetar de 8,3%.
Declarațiile ministrului vin pe fondul unui declin rapid al pieței bursiere din România, survenit după primul tur al alegerilor prezidențiale, unde populistul de extremă dreaptă, George Simion, a obținut prima poziție cu 40% din voturi.
"Este necesară o reformă fiscală. Dacă m-ați fi întrebat acum o săptămână, v-aș fi spus că există încă o posibilitate ca anul 2025 să se încheie fără schimbări substanțiale pe partea veniturilor, adică taxe și impozite. Lucrurile ar trebui analizate după alegeri, de cei care nu vor fi interimari. Totuși, din punct de vedere fiscal, lucrurile nu sunt atât de critice pe cât le prezintă uneori mass-media", a precizat ministrul, conform publicației Economedia.
Cu toate acestea, Barna a subliniat că o corecție ușoară nu este realistă și că România nu mai poate evita o aterizare forțată. Această "aterizare" va depinde de "pilot," de cine "conduce avionul," a explicat el. "Dacă avem stabilitate și obținem un guvern responsabil cât mai repede, care să implementeze măsuri, aterizarea este gestionabilă. Desigur, o astfel de aterizare depinde întotdeauna de nivelul de la care se aterizează. Noi aterizăm de la un deficit de 8,6%, destul de ridicat," a adăugat ministrul.
Potrivit acestuia, mișcările de capital sunt semnificative în momentul de față, dar pot fi controlate. "Mă bazez pe închiderea balanței pe 2024 de la Banca Națională, care are o situație foarte solidă, o rezervă istorică și o pregătire fără precedent în regiune, iar stabilitatea menținută până acum poate continua să fie garantată de BNR," a declarat el.
Tanczos Barna a mai afirmat că există suficiente rezerve la BNR pentru a sprijini cursul de schimb și un tampon pentru a acoperi cheltuielile pe termen scurt și mediu. Leul românesc a scăzut concomitent cu Bursa de la București, pe măsură ce investitorii au schimbat moneda națională pe valută străină.
Barna a menționat că echilibrul poate fi creat doar dacă se operează simultan pe partea de cheltuieli și pe cea de venituri, însă este de preferat să nu se reducă investițiile. Astfel, reducerea va fi cel mai probabil vizată în cazul cheltuielilor operaționale. Ministrul a menționat, de asemenea, recorduri de venituri în aprilie și limite impuse cheltuielilor ca motive de optimism, alături de investiții record.
Contact: radu@romania-insider.com