Instabilitatea politică amenință cu o aterizare dură a economiei României, avertizează ministrul finanțelor Tanczos Barna.

Instabilitatea politică amenință cu o aterizare dură a economiei României, avertizează ministrul finanțelor Tanczos Barna. Sursa poza: romania-insider.com

Economia României riscă o aterizare forțată dacă instabilitatea politică persistă, avertizează ministrul finanțelor

Ministrul finanțelor din România, Tanczos Barna, a vorbit recent la Summitul Liderilor de Afaceri Români de la București, subliniind riscul unei "aterizări forțate" a economiei naționale. În opinia sa, o corectare lentă, sau o "aterizare ușoară," pare puțin probabilă, având în vedere deficitul bugetar de 8,3%.

Declarațiile ministrului vin pe fondul unui declin rapid al pieței bursiere din România, survenit după primul tur al alegerilor prezidențiale, unde populistul de extremă dreaptă, George Simion, a obținut prima poziție cu 40% din voturi.

"Este necesară o reformă fiscală. Dacă m-ați fi întrebat acum o săptămână, v-aș fi spus că există încă o posibilitate ca anul 2025 să se încheie fără schimbări substanțiale pe partea veniturilor, adică taxe și impozite. Lucrurile ar trebui analizate după alegeri, de cei care nu vor fi interimari. Totuși, din punct de vedere fiscal, lucrurile nu sunt atât de critice pe cât le prezintă uneori mass-media", a precizat ministrul, conform publicației Economedia.

Cu toate acestea, Barna a subliniat că o corecție ușoară nu este realistă și că România nu mai poate evita o aterizare forțată. Această "aterizare" va depinde de "pilot," de cine "conduce avionul," a explicat el. "Dacă avem stabilitate și obținem un guvern responsabil cât mai repede, care să implementeze măsuri, aterizarea este gestionabilă. Desigur, o astfel de aterizare depinde întotdeauna de nivelul de la care se aterizează. Noi aterizăm de la un deficit de 8,6%, destul de ridicat," a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, mișcările de capital sunt semnificative în momentul de față, dar pot fi controlate. "Mă bazez pe închiderea balanței pe 2024 de la Banca Națională, care are o situație foarte solidă, o rezervă istorică și o pregătire fără precedent în regiune, iar stabilitatea menținută până acum poate continua să fie garantată de BNR," a declarat el.

Tanczos Barna a mai afirmat că există suficiente rezerve la BNR pentru a sprijini cursul de schimb și un tampon pentru a acoperi cheltuielile pe termen scurt și mediu. Leul românesc a scăzut concomitent cu Bursa de la București, pe măsură ce investitorii au schimbat moneda națională pe valută străină.

Barna a menționat că echilibrul poate fi creat doar dacă se operează simultan pe partea de cheltuieli și pe cea de venituri, însă este de preferat să nu se reducă investițiile. Astfel, reducerea va fi cel mai probabil vizată în cazul cheltuielilor operaționale. Ministrul a menționat, de asemenea, recorduri de venituri în aprilie și limite impuse cheltuielilor ca motive de optimism, alături de investiții record.

Contact: radu@romania-insider.com

Inquam Photos | George Calin


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.