Lia Savonea Devine Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție
Sursa poza si informatii: jurnaldecraiova.ro
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni, 23 iunie 2025, cu o majoritate de 9 la 1, numirea judecătoarei Lia Savonea în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Potrivit legislației în vigoare, această numire este responsabilitatea Secției pentru judecători a CSM.
Parcursul profesional al Liei Savonea
Lia Savonea are o carieră îndelungată în sistemul judiciar românesc. După absolvirea Facultății de Drept a Universității București în 1996, a activat în diverse instanțe din București, începând ca judecător stagiar la Judecătoria Sectorului 6. Ulterior, a promovat la Tribunalul București și, prin concurs, la Curtea de Apel București. În 2010, a fost numită președinte al Curții de Apel București, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2019. În perioada 2017-2023, a fost membru al CSM, iar în 2019 a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului.
Procedura de selecție și numire
Procedura de selecție pentru funcția de președinte al ÎCCJ a fost inițiată de CSM în luna mai 2025, cu publicarea anunțului pe 19 mai. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost 16 iunie 2025, iar pe 17 iunie au fost făcute publice numele candidaților și proiectele acestora. Începând cu 23 iunie, Secția pentru judecători a CSM a început analiza candidaturilor și susținerea interviurilor.
Reacții și perspective
Decizia de numire a Liei Savonea în funcția de președinte al ÎCCJ a fost primită cu diverse reacții în mediul juridic. Unii observatori consideră că aceasta reflectă influența continuă a grupărilor conservatoare din justiție, în timp ce alții subliniază experiența și expertiza profesională a judecătoarei. Este important de menționat că, potrivit legislației actuale, președintele României nu are atribuții în numirea președintelui ÎCCJ, acest proces fiind exclusiv în responsabilitatea CSM.
Această numire marchează un nou capitol în conducerea instanței supreme, iar comunitatea juridică așteaptă cu interes modul în care judecătoarea Lia Savonea va aborda provocările și oportunitățile ce vor apărea în perioada mandatului său.