Metode Eficiente Fără Aer Condiționat
Sursa poza si informatii: gds.ro
Vara în Craiova poate fi greu de suportat, iar facturile la curent electric explodează când aerul condiționat lucrează non-stop. Dar înainte să existe aparatele de aer condiționat, oamenii reușeau să își răcorească locuințele folosind metode simple și eficiente. Iată câteva trucuri care te pot ajuta să menții răcoarea în casă fără a depinde de aparatele electrice.
1. Folosește ventilatoare cu gheață
Transformă-ți ventilatorul într-un aparat de aer condiționat improvizat. Plasează un bol cu gheață în fața ventilatorului și bucură-te de o briză răcoroasă care va răspândi aerul rece în întreaga cameră. Acest truc simplu și eficient te va ajuta să reduci rapid temperatura din locuință.
2. Controlează căldura și lumina
Căldura și lumina pătrund prin feronerie, așa că este esențial să le controlezi. Seara, deschide feroneria pentru a permite aerului răcoros să intre. În timpul zilei, menține căldura afară trăgând draperiile sau folosind jaluzele. Dacă pleci de acasă, închide feroneria pentru a păstra răcoarea.
3. Alege așternuturi din bumbac
Așternuturile din fibre naturale sunt cele mai indicate pe timp de vară, fiindcă sunt mai ușoare și asigură o respirabilitate optimă. Există și cearșafuri care elimină umezeala, dacă ești o persoană care transpiră mult noaptea. Un pont și mai bun este să depozitezi așternuturile în congelator înainte de a le folosi. Te vei bucura de un somn mult mai odihnitor.
4. Evită utilizarea electrocasnicelor mari
Electrocasnicele mari, precum aragazul, cuptorul, mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase degajă cantități semnificative de căldură, care determină încălzirea casei. Amână utilizarea electrocasnicelor de acest tip până la venirea serii, moment în care temperaturile încep să scadă treptat, iar între timp poți găti preparate reci, care nu necesită utilizarea aragazului sau a cuptorului.
5. Folosește becuri LED
Becurile LED nu doar că economisesc energie, dar emit și mai puțină căldură comparativ cu cele halogene. Acest lucru ajută la menținerea unei temperaturi mai scăzute în casă. În plus, încearcă să minimizezi utilizarea iluminatului artificial pe timp de zi.
6. Creează-ți propriul aer condiționat
Dacă ai stabilit că un aparat de aer condiționat e o investiție mult prea costisitoare, folosește într-un mod inteligent ventilatorul de cameră pe care-l ai! Cum? Plasează o tavă umplută cu cuburi de gheață în dreptul ventilatorului pornit și bucură-te de temperaturi scăzute! Pe măsură ce gheața se topește, palele ventilatorului vor prelua particulele de apă rece și le va împrăștia în cameră, creând o ceață răcoroasă.
7. Folosește cât mai rar aragazul și cuptorul
Ok, dacă nu poți începe ziua fără cafeaua ta la ibric, asigură-te că o prepari dimineața devreme, când temperatura ambientală e acceptabilă. În rest, încearcă să eviți folosirea aragazului și cuptorului pentru gătit. Nu vei face decât să-ți supraîncălzești locuința. Așa că alege preparate culinare reci, în special salate, și supele din legume crude!
8. Închide ușile camerelor neutilizate
Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului într-o singură cameră, e recomandat să închizi ușile camerelor pe care nu le folosești la fel de des, cum ar fi dormitoarele sau băile. Închiderea unor părți ale casei păstrează aerul mai rece concentrat într-o singură zonă și poate ajuta camera pe care o folosești cel mai des să rămână rece.
9. Folosește un prosop umed în dreptul feronerie
Când îți pregătești camera pentru somnul de noapte, deschide fereastră și așează un prosop umed în dreptul ei. Încăperea se va răcori mai repede. Dar atenție, nu lăsa prosopul acolo peste noapte. Specialiștii recomandă ca în locuinţa noastră să păstrăm un nivel al umidităţii între 30 şi 60%.
10. Folosește cearșafuri din fibre naturale
Fibrele naturale precum bumbacul sau inul au o țesătură mai lejeră decât materialele sintetice. Aceasta înseamnă că permit aerului și umidității să se îndepărteze de corpul tău și să te mențină răcoros. Dacă salteaua patului este fierbinte, o husă de saltea răcoritoare pentru lunile de vară poate ajuta la îmbunătățirea respirabilității acesteia.
Aplicând aceste metode simple și eficiente, poți transforma călduroasele zile de vară într-o perioadă mai plăcută și răcoroasă în locuința ta din Craiova.