Moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene depusă de europarlamentarul extremist Gheorghe Piperea, membru AUR. Care sunt șansele de succes?

Moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene depusă de europarlamentarul extremist Gheorghe Piperea, membru AUR. Care sunt șansele de succes? Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Gheorghe Piperea, europarlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a depus joi, 26 iunie, o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen. Această inițiativă a fost anunțată de partid și are ca scop contestarea actualei conduceri a Comisiei Europene.

Piperea, împreună cu alți deputați AUR din Parlamentul European, face parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Deși inițial erau șase eurodeputați români în acest grup, trei dintre aceștia au părăsit AUR după alegeri.

Moțiunea lui Piperea a obținut semnături de la peste 10% dintre europarlamentari, îndeplinind astfel cerințele procedurale necesare pentru a fi înregistrată oficial. Moțiunea urmează să fie inclusă pe ordinea de zi a următoarei întâlniri a Conferinței Președinților, programată pentru 2 iulie, și va fi supusă votului în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, între 7 și 10 iulie.

„Scopul inițiativei este de a susține transparența și de a asigura un proces democratic corect și autentic”, a declarat Gheorghe Piperea pentru Financial Times.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată, este nevoie de susținerea a mai mult de două treimi dintre europarlamentarii prezenți. Dat fiind acest criteriu, șansele de aprobare sunt destul de reduse. Parlamentul are 720 de membri, iar 401 dintre aceștia au votat pentru numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte în urmă cu un an.

Eurodeputații de extremă dreapta au criticat Comisia încă din perioada pandemică, acuzând-o pe von der Leyen de înțelegeri obscure cu producătorii de vaccinuri. Moțiunea lui Piperea se bazează pe ceea ce este cunoscut ca „cazul Pfizergate”, referitor la schimburile de mesaje raportate în timpul negocierilor Uniunii Europene pentru un contract de vaccinuri COVID-19 cu Pfizer, în perioada de vârf a pandemiei.

Extrema dreaptă mizează și pe sprijinul altor europarlamentari, având în vedere că șefa Comisiei a iritat frecvent Parlamentul, ocolindu-l în diverse momente. Piperea a susținut că unii membri ai Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta al lui von der Leyen susțin inițiativa sa. El a recunoscut că șansele de aprobare sunt mici, dar a subliniat că aceasta este o „ocazie crucială de a aduce critici constructive și bine fundamentate la adresa președintei von der Leyen.”


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.