Oficialii ruși contestă alegerile prezidențiale din România, acuzând o presupusă influență franceză în favoarea lui Nicușor Dan.

Oficialii ruși contestă alegerile prezidențiale din România, acuzând o presupusă influență franceză în favoarea lui Nicușor Dan. Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Ambasadorul rus la București, Vladimir Lipaev, a creat recent controverse, acuzând Franța de ingerințe în alegerile prezidențiale din România. Aceste acuzații au fost asemănătoare cu cele ale candidatului de extremă-dreapta, George Simion, care a pierdut alegerile. Într-o intervenție la postul de televiziune „Rossia 24”, Lipaev a afirmat că interferența președintelui francez Emmanuel Macron în procesul electoral este „indiscutabilă”, pe motiv că acesta ar fi comunicat activ cu Nicușor Dan cu doar două zile înainte de alegeri, exprimându-și sprijinul și solidaritatea față de acesta, conform G4Media.

Într-adevăr, candidatul român a avut o discuție telefonică cu liderul francez chiar înainte de ultima rundă electorală. În cadrul acestei convorbiri, Macron a evidențiat relațiile solide dintre Franța și România și a subliniat importanța acestor alegeri nu doar pentru destinul României, ci și pentru întreaga regiune.

La începutul anului, președintele Macron a acuzat Rusia că a manipulat alegerile din România, susținând că anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost rezultatul acestei intervenții, fără ca situația să-l surprindă.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și-a exprimat și el opinia cu privire la alegerile din România, susținând că un candidat pro-rus, Călin Georgescu, a fost descalificat nedrept, deși avea șanse mari de câștig. „Alegerile au fost cel puțin ciudate,” a comentat Peskov, citat de Reuters. „Candidatul cu cele mai mari șanse a fost eliminat fără nicio justificare.”

Deși Rusia neagă orice implicare în campania lui Călin Georgescu, a acuzat autoritățile române de interdicearea acestuia din motive politice. Cu toate acestea, Serviciul Român de Informații, împreună cu agențiile de informații din Italia și Franța, precum și adjunctul secretarului general al NATO, au confirmat existența unor dovezi privind amestecul Rusiei în campania electorală din România.

Într-un alt episod controversat, în ziua alegerilor, fondatorul Telegram, Pavel Durov, un rus de origine, a susținut că un serviciu de informații francez i-a solicitat să limiteze activitatea vocilor conservatoare din România. Serviciul de informații francez a reacționat imediat, afirmând că solicitarea a fost de a combate pornografia infantilă și amenințările teroriste pe platformă. Durov este deja cercetat de autoritățile franceze pentru aceste infracțiuni.

Victoria centristului pro-UE Nicușor Dan este privită ca un eșec pentru interesele Rusiei în regiune. George Simion, care a ieșit pe locul doi, promisese închiderea ajutorului militar către Ucraina și se opunea integrării mai profunde în UE. Înainte de turul final, Simion a afirmat că Macron are „tendințe dictatoriale”.

travel@romania-insider.com
(Foto sursa: Inquam Photos | Alex Nicodim și Ministerul de Externe al Rusiei pe Facebook)


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.