Peste 600.000 de elevi, profesori și părinți promovează alimentația sănătoasă prin programul educațional al Asociației Sărbătoarea Gustului și Fundația Auchan

Peste 600.000 de elevi, profesori și părinți promovează alimentația sănătoasă prin programul educațional al Asociației Sărbătoarea Gustului și Fundația Auchan Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Ediția a opta a programului educațional național „Stil de Viață Sănătos, Alimentație Diversificată și o Atitudine Eco-Responsabilă”, desfășurată sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, s-a încheiat cu succes. Organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu 100,000 de euro, programul și-a propus să transmită generațiilor tinere principiile unei alimentații de calitate și gesturi responsabile față de mediu, oferind totodată materiale didactice pentru modulul opțional despre „alimentarea sănătoasă și un stil de viață sănătos” integrat în curricula școlară.

Susținut de Ministerul Educației, programul Sărbătoarea Gustului a fost implementat în 6,000 de școli primare și gimnaziale între 16 octombrie 2024 și 30 mai 2025, având ca țintă elevii de clasa a III-a și părinții acestora.

Pentru această ediție, au fost produse și distribuite:

  • 185,000 de Caiete de Exerciții ("Brosuri Pedagogice"), cu subiecte și exerciții care au ajuns la 185,000 de elevi de clasa a III-a, 25,000 de profesori, directori de școli și alți 400,000 de părinți și rude implicate prin teme.

  • 5,400 de Bascuțe de Chef, inscripționate cu cele 12 gesturi anti-risipă alimentară, semnate de Chefs renumiți ca Alain Alexanian, Joseph Hadad și Daniel Dobre. Bascuțele simbolizează excelența în arta culinară și sunt oferite fiecărui copil participant la evenimentele organizate sub umbrela "Sărbătoarea Gustului" ca simbol al implicării și respectului pentru arta gastronomică.

  • Alte 1,000 de Brosuri Pedagogice și 1,000 de Bascuțe de Chef au fost distribuite primarilor din orașele unde a avut loc turul "Lecții de Gust – Stil de Viață Sănătos".

Asociația Sărbătoarea Gustului promovează educația pentru „Stil de Viață Sănătos, Alimentație Diversificată și o Atitudine Eco-Responsabilă” prin intermediul „Brosurii Pedagogice” și a cărții „Arta de a Mânca Bine”. Acest proiect funcționează ca un instrument didactic complex, prin care elevii dobândesc cunoștințe în geografie, științe ale naturii, matematică, cultură, istorie, turism, civism, agricultură durabilă și profesii din industria alimentară și Horeca.

Daniel Dobre, co-fondator al Sărbătorii Gustului, a subliniat: „Pentru o viață sănătoasă, cheia constă în educația gustului, pornind de la copilărie. Astfel, acționăm devreme, pledând pe termen lung pentru bunăstarea fiecărui cetățean, vizând o sănătate mai bună, reducerea risipei alimentare și, implicit, amprenta de carbon. Este necesar un program educațional național care să beneficieze atât de binele personal, cât și de sănătatea planetei.”

Anul acesta, programul a fost îmbogățit cu un tur național de ateliere interactive denumite „Lecții de Gust”. Acestea au avut loc în 52 de școli din țară, în orașe precum București, Ploiești, Brașov, Sibiu, Timișoara și multe altele. În București, evenimentele s-au desfășurat în 15 școli primare, implicând aproximativ 1,350 de elevi.

În toată țara, caravana a parcurs aproximativ 17,000 km în 52 de zile, vizitând 21 orașe și 52 școli, și implicând 196 de clase și aproape 5,150 de elevi de clasa a III-a.

Sub îndrumarea chef-ului Daniel Dobre, elevii au învățat să adopte o dietă variată și să recunoască produsele de calitate. Prin exerciții practice, copiii au fost încurajați să citească etichetele alimentare și să identifice mărcile de calitate, dezvoltând astfel gândirea critică și creativă.

Sprijiniți de Fundația Auchan, principalul partener strategic al programului, elevii, părinții și profesorii au participat la ateliere interactive și au primit caiete de exerciții. Acestea i-au ajutat să îmbunătățească practic cunoștințele și obiceiurile responsabile, de la achiziționarea produselor locale și de sezon, la recunoașterea mărcilor europene de calitate și utilizarea eficientă a resurselor naturale.

Corina Dospinoiu-Imre, Directorul de Sustenabilitate la Auchan România, a declarat: „Suntem încântați că atât de mulți copii, în special cei din ciclul primar, au avut ocazia să participe la acest proiect educațional care promovează principiile alimentației sănătoase și consumului responsabil de la o vârstă fragedă. Credem cu tărie că educația timpurie joacă un rol esențial în formarea generațiilor viitoare.”

Ediția 2024-2025 a programului educațional a fost marcată de extinderea parteneriatelor instituționale. Alături de susținerea tradițională oferită de Ministerul Educației și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, la inițiativă s-au alăturat și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În plus, programul Sărbătoarea Gustului a lansat o ediție pilot în Valencia, Spania, adaptată în limba spaniolă, care a fost bine primită și are în vedere o implementare la nivel național.

Programul Sărbătoarea Gustului este sprijinit și de parteneri precum Auchan România, Cris-Tim, Michelin, Ecocert România și alții.

Despre Asociația Sărbătoarea Gustului

Asociația se concentrează pe educarea gustului consumatorilor, de la copii și părinți, până la liceeni și tineri bucătari, oferind informații transparente despre produse, originea acestora și metodele de producție. Scopul este de a încuraja obiceiuri alimentare echilibrate, sănătoase și sustenabile.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.