Platforma România Atractivă înregistrează 280.000 de utilizatori activi într-un an, redefinind turismul cultural național

Platforma România Atractivă înregistrează 280.000 de utilizatori activi într-un an, redefinind turismul cultural național Sursa poza: romania-insider.com

În mai puțin de un an de la debutul său, platforma "România Atractivă" a reușit să marcheze realizări remarcabile în domeniul turismului cultural. Cu peste 280.000 de utilizatori activi și mai mult de 60.000 de descărcări ale aplicației mobile, aceasta devine a doua cea mai populară aplicație de turism din România, imediat după "Munții Noștri".

Inaugurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pe 15 mai 2024, proiectul cuprinde 12 rute culturale ce traversează țara, punând în legătură vizitatorii cu 275 de obiective culturale. Disponibilă atât pe un site web, cât și printr-o aplicație gratuită, platforma constituie parte dintr-un program național dedicat turismului cultural.

Răzvan Popescu, Secretar de Stat la MIPE, a subliniat impactul pozitiv al programului. „Acesta a ajutat la aducerea în prim-plan a unor povești mai puțin cunoscute, la conectarea oamenilor cu patrimoniul local și la prezentarea unor locuri ce spun fiecare câte o poveste unică”, a spus el. De asemenea, s-a discutat despre extinderea hărții culturale a României și despre integrarea continuă a instrumentelor digitale pentru îmbunătățirea experiențelor turistice.

Aplicația a captat un interes online semnificativ, atingând peste 12,4 milioane de persoane pe rețelele sociale. Aproape 6.000 de utilizatori au folosit funcția "Traseul Meu" pentru a crea liste personalizate de atracții, iar platforma a promovat peste 350 de evenimente culturale.

Printre cele mai populare rute se numără Traseul Castelurilor, Traseul Gastronomiei Tradiționale și Traseul Mănăstirilor din Moldova. Alte trasee notabile includ bisericile fortificate, forturile romane, satele tradiționale și peisajul cultural al Deltei Dunării.

Printre cele mai accesate atracții se numără Castelul Corvinilor, Castelul Apafi, Castelul Teleki și Castelul Beldy Ladislau din Budila. De asemenea, interesul gastronomic a fost captat de destinații precum "Flavors and Tastes of Dobrogea" și "Hercynian Cuisine".

Utilizatorii internaționali s-au arătat de asemenea interesați, cu un număr mare de vizitatori din Germania, Ungaria, Italia și Franța. La nivel național, cele mai active județe sunt București, Cluj și Timiș, urmate de Brașov, Iași, Prahova, Constanța, Bihor și Sibiu.

În prima sa săptămână, aplicația a ajuns pe locul trei la nivel național în categoria "Travel & Local" și a intrat în top 10 în mai multe țări europene, printre care Italia, Austria, Danemarca, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Franța și Regatul Unit.

Cu un buget de peste 36 milioane RON, "România Atractivă" face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta Turism și Cultură, având ca obiectiv promovarea a 12 rute culturale și turistice naționale. Beneficiarii principali includ autoritățile locale, turiștii români și vizitatorii internaționali.

FOTO: România Atractivă


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.