Președintele USR, Elena Lasconi, demisionează după scorul slab din cursa prezidențială a României, deschizând calea pentru noi schimbări în partid.
Sursa poza: romania-insider.com
Elena Lasconi demisionează de la conducerea USR după scorul slab din cursa prezidențială
Într-o mișcare neașteptată, Elena Lasconi a decis să renunțe la președinția Uniunii Salvați România (USR) după un rezultat dezamăgitor în primul tur al alegerilor prezidențiale. Lasconi a obținut doar 2,68% din voturi, iar în cursa din noiembrie, ea reușise să adune 19,17% din sufragii, urmând să se confrunte cu pro-rusul Călin Georgescu în turul al doilea. Totuși, Curtea Constituțională a anulat scrutinul, invocând îngrijorări legate de interferența externă în procesul electoral.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Lasconi a explicat că: „A venit momentul pentru o decizie dificilă. Demisionez din funcția de președinte al USR. Consider că acest lucru este corect, firesc și benefic în contextul actual. Plec cu conștiința împăcată, știind că am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a îmbunătăți România în ultimul an."
Decizia vine după ce Lasconi și-a pierdut suportul propriului partid cu o lună înainte de alegeri. Acum, primarul din Timișoara, Dominic Fritz, va prelua conducerea interimară a partidului. Comitetul Politic al USR se va reuni astăzi pentru a valida susținerea lui Nicușor Dan în runda a doua a alegerilor prezidențiale.
În urma demisiei, Lasconi a lansat acuzații grave, susținând că a fost victima unei „execuții politice” orchestrate de grupuri din interiorul USR, după ce partidul a decis neoficial să îl susțină pe primarul capitalei în alegeri. Această criză internă reflectă diviziunile profunde care afectează partidul de opoziție din România, pe măsură ce se confruntă cu provocări majore în favoarea unității și strategiei electorale.
Planurile Elenei Lasconi pentru a „restructura în profunzime” formațiunea rămân acum în așteptare, lăsând loc pentru dezbateri asupra direcției viitoare a USR. Această evoluție este crucială pentru un partid care și-a concentrat agenda pe reforme și modernizare, dar care se confruntă acum cu o necesitate urgentă de redefinire și reunire.
Cu toate acestea, decizia de a-l sprijini pe Nicușor Dan ar putea semnala un nou început și o posibilitate de reconciliere pentru USR, în ciuda tensiunilor care clocotesc pe fundal. Într-un climat politic complicat, USR trebuie să găsească căi de a-și consolida pozițiile și a-și reconstrui influența pentru a rămâne un jucător relevant în politica românească.
(Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos)