Proteste violente împotriva comunității românești din Irlanda de Nord continuă pe fondul acuzațiilor de tentativă de viol în Ballymena

Proteste violente împotriva comunității românești din Irlanda de Nord continuă pe fondul acuzațiilor de tentativă de viol în Ballymena Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Micul oraș Ballymena din Irlanda de Nord a fost scena celei de-a treia nopți de violențe, după ce doi adolescenți români au fost acuzați de tentativă de viol asupra unei fete.

Seara de miercuri a fost marcată de confruntări violente între indivizi mascați și forțele de ordine. Poliția a intervenit cu tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea de câteva sute de persoane care aruncau cu cocktailuri Molotov și artificii, majoritatea protestatarilor având fețele acoperite.

Pentru a calma tensiunile, consiliul regional a decis să relocheze familiile de imigranți, printre care se presupune că se află și români, într-un centru de agrement situat la 30 km de Ballymena. Această hotărâre ar fi trebuit să rămână confidențială, însă ministrul comunității din East Antrim a publicat-o pe rețelele de socializare, rezultatul fiind atacarea hotelului cu pietre și incendierea acestuia.

Opoziția solicită acum anchetarea oficialului pentru punerea în pericol a siguranței oamenilor, conform publicației The Telegraph.

Refuzul autorităților locale și al presei de a dezvălui numele și etnia celor implicați în centrul scandalului a făcut ca detaliile să fie puține. Totuși, se știe că conflictul a izbucnit după ce doi băieți de 14 ani au fost inculpați duminică, 15 iunie, pentru tentativă de viol. BBC a dezvăluit că în instanță a fost folosit un traducător de limbă română, determinând protestatarii să vizeze special comunitatea de imigranți români.

Atacarea cu cocktailuri incendiare a locuințelor imigranților a devenit rapid obiectivul protestatarilor mascați, iar această practică s-a extins la alte trei comunități din Irlanda de Nord. Unii locuitori au pus semne pe casele și zidurile lor, care precizau "Aici trăiesc filipinezi" sau "Rezident britanic", pentru a-și asigura protecția.

Cu toate acestea, corespondenții de presă au observat o scădere a intensității protestelor în seara de miercuri, sugerând că conflictul ar putea să se calmeze treptat.

radu@romania-insider.com

(Foto sursă: Gary Hider | Dreamstime.com)


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.