Rezerve de Cărbune pentru Alte 60 de Ani, Conform Fostului Secretar de Stat

Rezerve de Cărbune pentru Alte 60 de Ani, Conform Fostului Secretar de Stat Sursa poza si informatii: gds.ro

Complexul Energetic Oltenia are rezerve de cărbune pentru încă 60 de ani, susține fostul secretar de stat Constantin Ștefan

Constantin Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Energiei și actual angajat al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a declarat că industria minieră din România, în special exploatarea și utilizarea rezervelor de lignit de la CEO, ar putea funcționa eficient pentru încă 60 de ani.

Ștefan a subliniat că, potrivit unui studiu de adecvare realizat de Transelectrica la sfârșitul anului 2021, este necesar ca până în 2030 să se mențină în exploatare comercială cel puțin cinci grupuri energetice la CEO. Aceste grupuri ar trebui să rămână în conservare și să fie pregătite pentru a fi repornite oricând, similar cu practicile din Germania și Austria.

În prezent, CEO operează cinci grupuri energetice: trei la Termocentrala Rovinari, două la Termocentrala Turceni și unul la Termocentrala Ișalnița. De la 1 ianuarie 2024, Termocentrala Ișalnița a intrat în rezervă de capacitate, fiind pornită doar la nevoie de către Dispeceratul Energetic Național.

În contextul tranziției energetice și al reducerii emisiilor de carbon, autoritățile române s-au angajat să creeze o subsidiară distinctă a CEO, care să includă și să opereze grupurile existente pe lignit și alte active care nu sunt incluse în planul de tranziție la gaze sau regenerabile. Aceste capacități pe lignit vor fi reduse treptat, până la renunțarea completă, conform calendarului național de renunțare la lignit.

În concluzie, Constantin Ștefan consideră că, prin menținerea și conservarea grupurilor energetice existente, CEO poate asigura stabilitatea energetică a României pentru încă șase decenii, contribuind semnificativ la securitatea energetică națională și la menținerea locurilor de muncă în sectorul energetic.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.