România accelerează producția de drone și pregătește contract cu Rheinmetall pentru vehicule militare germane.

România accelerează producția de drone și pregătește contract cu Rheinmetall pentru vehicule militare germane. Sursa poza: romania-insider.com

România accelerează producția de drone și se pregătește să semneze un contract cu Rheinmetall din Germania pentru vehicule militare

România își propune să își consolideze industria de apărare prin fabricarea de drone și achiziționarea de vehicule militare de la Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producători de armament din Germania. Acest demers vine în contextul în care Uniunea Europeană și-a alocat un buget impresionant de 800 de miliarde de euro pentru apărare.

Potrivit unui anunț al Ministerului Economiei din România, în țară vor fi fabricate drone, explozibili și muniție conforme cu standardele NATO. Dronele urmează a fi produse la Brașov și vor fi utilizate în misiuni de recunoaștere și atac. În total, compania de apărare Carfil din România va fabrica șapte tipuri de drone.

Directorul companiei, Mircea Petru Tanțău, a declarat pentru Techrider că, împreună cu partenerii americani, au stabilit bugetul pentru începerea producției primelor două modele de drone, Cuda și Sirin. "Vom începe cu 25 de unități pentru fiecare tip de dronă, iar probabil în luna iulie vom ajunge la 50 de unități. Producția de componente pentru aceste drone va începe la Carfil, continuându-se cu încă 50 de drone până la sfârșitul anului", a explicat el.

Interesul pentru aceste drone nu se limitează doar la ai producători, ci și Ministerul Apărării Naționale manifestă un interes deosebit, în special forțele navale. "Există un interes din partea armatei române pentru aceste tipuri de drone, în special pentru forțele navale. În mod particular, aceste drone trebuie să aibă caracteristici diferite față de cele folosite în alte domenii, fiind proiectate special pentru scopuri navale", a adăugat Tanțău.

Județul Brașov va găzdui, de asemenea, cea mai mare fabrică de praf de pușcă din Europa, o investiție de 400 milioane de euro realizată de Rheinmetall. Compania germană este, de asemenea, în „pole position” pentru contractul de peste 2,5 miliarde de euro, prin care România dorește să achiziționeze 246 de vehicule militare pentru echiparea a 15 batalioane.

Oficialii români preferă vehiculul de luptă pentru infanterie KF41 Lynx de la Rheinmetall, datorită prezenței unei filiale a companiei în Mediaș, după cum a indicat Economedia. Astfel, Rheinmetall va fabrica în România aceste vehicule și muniția de 35 mm pentru tunurile sale.

Până în prezent, patru mari companii internaționale din domeniul apărării și-au arătat interesul pentru acest program: Rheinmetall (KF41 Lynx), BAE Systems (CV90), Hanwha Aerospace (Redback) și General Dynamics European Land Systems (ASCOD 2). Contractul ar putea fi atribuit în mod direct spre sfârșitul anului.

Forțele Armate Române vor fi, de asemenea, echipate cu 1.059 de vehicule militare blindate 4×4 Otokar Cobra II. Aproximativ 800 de unități vor fi produse în România de către o societate mixtă creată între Automecanica SA și compania turcă Otokar.

Aceste eforturi ilustrează ambițiile României de a-și dezvolta capacitățile de apărare și de a-și moderniza armamentul, asigurându-se astfel că rămâne un partener de încredere în cadrul NATO și al Uniunii Europene.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.