România coboară pe locul 55 în Indexul Libertății Presei 2025; SUA pierde și ea teren, ajungând pe locul 57
Sursa poza: romania-insider.com
România a coborât, în 2025, pe locul 55 în Indexul Libertății Presei, publicat de Reporters Without Borders (RSF), față de locul 49 de anul trecut. Deși media din România este diversificată și relativ pluralistă, raportul RSF subliniază îngrijorări privind lipsa de transparență în finanțarea media, în special în privința sprijinului din partea partidelor politice, și provocările pieței, care subminează acuratețea informațiilor și încrederea publicului.
Situația nu este mai bună nici în Statele Unite, care a căzut pe locul 57, scăderea fiind de două poziții față de anul anterior. Raportul menționează o perioadă declinantă în ceea ce privește libertatea presei, o premieră în istoria modernă a țării, și arată că revenirea la președinție a lui Donald Trump a agravat semnificativ această situație. Potrivit profilului țării, aceasta se confruntă cu o situație „problematică”.
În România, piața media este descrisă ca fiind fragmentată, multe dintre canalele TV și site-urile de știri aflându-se în dificultăți financiare. Deciziile editoriale sunt adesea influențate de interesele proprietarilor, transformând acestea în instrumente de propagandă. RSF atrage atenția asupra interferenței politice, în special în numirea conducătorilor instituțiilor publice de radiodifuziune și a Consiliului Național al Audiovizualului, ceea ce afectează independența media. Partidele politice pot obține astfel acoperire mediatică favorabilă în schimbul unui finanțări netransparente, în timp ce politicienii populiști au adoptat un discurs agresiv față de jurnaliști.
De asemenea, în România, jurnalismul de interes public se confruntă cu competiția neloială a narațiunilor înșelătoare și a știrilor false propagate de anumite posturi media și politicieni, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Unele grupuri de populație tind să creadă aceste informații false, care uneori coincid cu propaganda rusă și alimentează neîncrederea în presă.
La nivel mondial, starea libertății presei este catalogată pentru prima dată în istoria indexului ca fiind o „situație dificilă”, afirmă RSF. Indicatorul care măsoară condițiile financiare ale jurnalismului și presiunea economică asupra industriei a tras în jos scorul global în 2025, indicatorul economic atingând cel mai jos punct din istorie și situația mondială fiind considerată „dificilă”.
Chiar dacă Europa rămâne în fruntea clasamentelor regionale, se confruntă cu o divizare tot mai mare. Implementarea Actului European pentru Libertatea Media (EMFA), care ar putea sprijini economia media, este încă în așteptare.
Norvegia continuă să ocupe primul loc în clasament, fiind singura țară care se bucură de un rating „bun” pentru toți cei cinci indicatori ai indexului. Estonia a urcat pe locul doi, urmată îndeaproape de Țările de Jos, care au devansat Suedia în topul mondial.
Detalii suplimentare privind indexul din 2025 se găsesc aici.
istor editoria: irina.marica@romania-insider.com
Foto sursa: Batuhan Toker/Dreamstime.com