România printre țările cu cele mai mici salarii medii din UE în 2023, ajustate prin puterea de cumpărare

România printre țările cu cele mai mici salarii medii din UE în 2023, ajustate prin puterea de cumpărare Sursa poza: romania-insider.com

Raport: România, printre țările cu cele mai mici salarii medii din UE

România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai scăzute câștiguri medii, deși ajustarea pentru puterea de cumpărare îmbunătățește poziția sa relativă, conform unei analize realizate pe baza datelor Eurostat și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pentru anul 2023.

Conform acestor statistici, salariul mediu brut lunar ajustat pentru angajații cu normă întreagă variază de la 1.125 de euro în Bulgaria, la 6.755 de euro în Luxemburg, în timp ce media UE se ridică la 3.155 de euro, potrivit Euronews. Țările din Europa de Vest și de Nord domină clasamentul salariilor medii cele mai ridicate. Luxemburgul se remarcă prin cel mai înalt salariu din UE, urmat de Danemarca (5.634 euro), Irlanda (4.890 euro), Belgia (4.832 euro), Austria (4.542 euro), Germania (4.250 euro) și Finlanda (4.033 euro). În total, șapte state membre ale UE oferă salarii de peste 4.000 de euro pe lună.

La polul opus, zece din cele 26 de țări analizate prezintă salarii sub 2.000 de euro pe lună. Printre acestea, România, Grecia, Ungaria și Bulgaria au salarii medii sub 1.500 de euro. Polonia se află doar puțin peste acest prag, cu un salariu mediu de 1.505 euro, în timp ce economiile mari din sudul Europei, precum Italia (2.729 euro) și Spania (2.716 euro), sunt cu peste 400 de euro sub media UE.

Potrivit OECD, Elveția este liderul european în ceea ce privește salariul mediu, cu 8.104 euro. Norvegia (5.027 euro) și Regatul Unit (4.220 euro) depășesc și ele multe dintre statele UE. Deși Olanda nu este inclusă în statistica Eurostat, datele OECD o plasează cu un salariu mediu de 4.629 de euro printre liderii europeni. La capătul opus, Turcia, un potențial candidat la aderarea în UE, are cel mai scăzut salariu mediu, de 873 de euro.

Diferențele de salarii sunt oarecum reduse când sunt ajustate pentru standardul de putere de cumpărare (PPS), o metodă care ia în considerare costul vieții din fiecare țară. În aceste condiții, diferența dintre cel mai mare și cel mai mic salariu scade de la un raport de 6:1 la 2,6:1. În termenii PPS, salariile medii în UE variază de la 1.710 euro în Grecia la 4.479 de euro în Luxemburg.

România urcă în clasament, situându-se peste Bulgaria, Ungaria și Slovacia, cu un salariu mediu în PPS de aproximativ 2.400 de euro. Belgia (4.038 euro PPS), Danemarca (3.904 euro PPS), Germania (3.898 euro PPS) și Austria (3.851 euro PPS) completează lista țărilor cu cele mai mari salarii ajustate.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, salariile au crescut în toată Uniunea Europeană, dar nu în mod uniform, datorită creșterii productivității și capacității de negociere a angajaților. Între 2018 și 2023, salariul mediu a crescut în toate cele 26 de state membre analizate. Media UE a crescut cu 507 euro pe lună (echivalentul a 6.708 euro anual), ceea ce reprezintă o creștere de 19%. Lituania a înregistrat cea mai mare creștere procentuală (102%) și una dintre cele mai mari în termeni absoluți, cu 1.141 euro pe lună. Luxemburgul a crescut cu 1.291 euro, în timp ce Grecia a avut cea mai mică creștere, de doar 91 de euro pe lună.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.