Românii susțin reducerea cheltuielilor publice pentru a diminua deficitul bugetar, arată un sondaj INSCOP Research recent (Conform Informat.ro).

Românii susțin reducerea cheltuielilor publice pentru a diminua deficitul bugetar, arată un sondaj INSCOP Research recent (Conform Informat.ro). Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Un nou sondaj realizat de INSCOP Research și publicat de Informat.ro pe 4 iunie relevă că majoritatea românilor susțin reducerea cheltuielilor publice ca strategie de contracarare a deficitului bugetar național. Detaliile sondajului arată că 58,4% dintre respondenți sunt complet de acord cu reducerea cheltuielilor operaționale ale statului care nu sunt legate de salariile din sectorul public, în timp ce 18,8% ar fi în oarecare măsură de acord. În total, 77,1% dintre cei chestionați au arătat susținere pentru această măsură, în contrast cu 5,2% care au fost parțial împotrivă și 13,7% care s-au declarat total dezacord. Aproximativ 4% au fost nehotărâți sau nu au răspuns.

Sondajul a mai indicat o susținere demografică și politică diversificată pentru reducerea cheltuielilor. Cel mai mare sprijin a venit din partea votanților Partidului Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR), cu aproximativ 90% din fiecare grup în favoare. De asemenea, peste 65% dintre alegătorii Partidului Social Democrat (PSD) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) sunt de acord cu această idee.

Conform sondajului, acordul este mai crescut în rândul bărbaților, al persoanelor cu studii superioare, al locuitorilor din București și din alte orașe mari, dar și al angajaților din sectorul public. Când vine vorba despre reducerea numărului de angajați din sectorul public pentru diminuarea deficitului, 46,7% dintre respondenți au susținut ideea în totalitate, iar 20,7% au fost parțial de acord, ducând totalul sprijinului la 67,3%. Pe de altă parte, 7,8% au fost parțial împotrivă, iar 21,3% au refuzat categoric propunerea.

Aceste descoperiri vin pe fondul negocierilor politice în desfășurare, care vizează un pachet de consolidare fiscală destinat reducerii decalajului bugetar al României. Coaliția de guvernământ în formare a propus o serie de măsuri menite să crească veniturile, inclusiv majorări de taxe și ajustări de cheltuieli, care sunt în prezent în dezbatere.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a comentat că "românii par a fi realiști în ceea ce privește provocările financiare ale țării și dispuși să sprijine reducerea cheltuielilor ca parte din soluție".

Aceste date nu doar că reflectă preferințele politice actuale ale românilor, ci evidențiază și o acceptare generală a necesității unor măsuri stricte pentru a asigura stabilitatea economică a țării.

În timp ce dezbaterile politice continuă, va fi interesant de observat cum vor evolua propunerile de ajustare fiscală și cum vor influența acestea peisajul economic și social al României.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.