Sondaj ECFR arată susținerea continuă a politica sa mondială și națională.

Sondaj ECFR arată susținerea continuă a politica sa mondială și națională. Sursa poza si informatii: romania-insider.com

La șase luni de la începerea celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump, românii se numără printre cei mai susținători europeni ai acestuia. Majoritatea consideră că președinția sa este benefică atât pentru țară, cât și pentru pacea mondială.

Un sondaj de opinie realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) în 12 țări europene arată că 41% dintre români cred că alegerea lui Trump este pozitivă pentru pacea globală. Doar 21% percep aceasta ca fiind un aspect negativ, în timp ce 38% sunt de părere că nu influențează nici pozitiv, nici negativ. România este urmată, la o distanță semnificativă, de Ungaria (33% consideră că alegerea lui Trump este bună), Polonia (23%), Franța (22%) și Italia (21%).

Românii ocupă primul loc și în ceea ce privește opinia că Donald Trump ca președinte al Statelor Unite este o alegere bună pentru țara lor, fiind urmați din nou de Ungaria (29%) și Polonia (25%). Pe de altă parte, există și un procent semnificativ, 22% dintre români, care consideră că este o alegere rea, iar 48% nu se pronunță.

De asemenea, o treime dintre români (33%) sunt de acord că alegerea lui Trump este un lucru bun pentru cetățenii americani, depășindu-i doar maghiarii (36%) și estonienii (34%).

România și Ungaria se evidențiază din rândul celorlalte țări incluse în sondaj, unde opinia prevalentă este că alegerea lui Trump este nocivă pentru cetățenii americani, pentru țările proprii și pentru pacea mondială. Studiul notează că majoritățile absolute din jumătate dintre țări - Danemarca, Germania, Portugalia, Spania, Elveția și Regatul Unit - au o opinie negativă despre Trump în toate cele trei aspecte.

Cu toate acestea, un curent de opinie negativ împotriva președintelui american a început să își facă simțită prezența. "Europenii, inclusiv cei din țări mai simpatizante precum Ungaria și România, și-au pierdut din optimismul față de președinția sa de la câștigarea alegerilor. Comparativ cu sondajul ECFR din noiembrie 2024, a avut loc o mișcare generalizată în această direcție", explică cercetătorii.

Cercetarea a fost realizată în 12 țări europene (Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Portugalia, România, Spania și Ungaria), iar aproximativ 1.000 de persoane au fost intervievate în fiecare țară în a doua jumătate a lunii mai. Consiliul European pentru Relații Externe a contractat sondajul către mai multe instituții recunoscute de sondare, precum Datapraxis, YouGov și Norstat.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.