Termocentrala Craiova va Utiliza Carbune de la Motru pentru Încă 2-3 Ani, Confirmă Lider Sindical CEO
Sursa poza si informatii: gds.ro
Complexul Energetic Oltenia (CEO) se confruntă cu provocări în procesul de tranziție energetică, iar Termocentrala Craiova ar putea continua să utilizeze cărbunele din zona Motru pentru încă 2-3 ani.
În contextul planului de restructurare și decarbonare, CEO a prevăzut închiderea etapizată a grupurilor energetice pe cărbune, înlocuindu-le cu unități pe gaze naturale și surse regenerabile. Cu toate acestea, implementarea acestor proiecte a întâmpinat întârzieri semnificative. De exemplu, centralele solare ar fi trebuit să fie operaționale în iunie 2024, iar grupurile pe gaze naturale până în iunie 2026. Însă, estimările actuale indică faptul că aceste unități ar putea fi funcționale abia în martie și iulie 2028, respectiv în iunie și noiembrie 2026 pentru parcurile fotovoltaice.
În acest context, liderul sindical al CEO a declarat că Termocentrala Craiova va continua să utilizeze cărbunele din zona Motru pentru încă 2-3 ani, până la finalizarea proiectelor de reconversie energetică. Această situație subliniază complexitatea și provocările procesului de tranziție energetică în Oltenia.
Este important de menționat că România a solicitat Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit și a minelor asociate cu până la trei ani față de termenul inițial, având în vedere întârzierile în implementarea noilor unități de producție.
Aceste evoluții evidențiază necesitatea unei planificări și implementări eficiente a proiectelor de decarbonare, pentru a asigura o tranziție energetică sustenabilă și eficientă în Oltenia.