Tribunalul Bucureşti dă câştig de cauză Romgaz şi OMV Petrom împotriva Greenpeace în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră
Sursa poza: romania-insider.com
București, 12 mai 2025 - Tribunalul București a respins cererea Greenpeace de a opri dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, conform unui anunț făcut de ministrul energiei, Sebastian Burduja. ONG-ul a fost obligat să achite despăgubiri de 80.000 de lei către companiile Romgaz și OMV Petrom, dezvoltatorii proiectului.
Greenpeace România a intentat un proces împotriva OMV Petrom, Romgaz și altor entități, inclusiv Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa". Organizația a susținut că au existat nereguli în procesul de aprobare și o lipsă de transparență referitoare la substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. Greenpeace este de părere că independența energetică a României poate fi realizată prin energie regenerabilă, eficiență energetică și capacități de stocare.
Totuși, tribunalul a considerat neconvingătoare argumentele prezentate de Greenpeace, conform declarațiilor lui Sebastian Burduja. "Această decizie confirmă încă o dată că multe dintre acțiunile intentate împotriva proiectelor strategice ale României sunt fie nefondate, fie inadmisibile. Aceste procese ne costă timp, bani și oportunități majore de dezvoltare și securitate națională. Astăzi, România a câștigat nu doar un proces, ci o bătălie importantă pentru interesele noastre strategice", a declarat Burduja.
Ministrul energiei a subliniat că România nu își poate permite să saboteze proiecte cruciale pentru securitatea sa energetică. "Neptun Deep este un proiect esențial nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune, asigurând gaz românesc, ieftin și abundent, pentru români, pentru frații noștri de peste Prut și pentru toți vecinii noștri, la un preț corect", a adăugat oficialul.
De cealaltă parte, Greenpeace a subliniat că instanța nu a analizat direct chestiunea ilegalităților de mediu. "Suntem într-o situație juridică atipică, în care unele instanțe iau în considerare aspectele problematice ale autorizațiilor de mediu, în timp ce altele nu. Riscurile pentru mediu rămân, chiar dacă nu au fost abordate în acest caz", a declarat organizația pentru Agerpres.
Pe 25 martie, OMV Petrom și Romgaz au anunțat începerea forajelor pentru exploatarea câmpurilor de gaze naturale Pelican Sud și Domino în cadrul Neptun Deep, situat la 160 km în largul Mării Negre. Cele două companii investesc împreună până la 4 miliarde EUR în dezvoltarea acestui proiect.
Acest verdict marchează un moment important pentru proiectul Neptun Deep și pentru avansarea independenței energetice a României în contextul energetic regional.