Un Raport Moneyval Atrage Atenția!

Un Raport Moneyval Atrage Atenția! Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Potrivit unui raport recent al comitetului de experți al Consiliului Europei, cunoscut sub denumirea de Moneyval, România a realizat progrese limitate în consolidarea cadrului de combatere a spălării banilor, finanțării terorismului și a proliferării finanțării armelor de distrugere în masă. Deși au fost întreprinse câteva măsuri pozitive în această direcție, țara noastră mai are încă de făcut pași importanți pentru a remedia unele deficiențe moderate existente.

Într-un raport de urmărire publicat joi, 26 iunie, Moneyval subliniază că România a făcut pași mici în corectarea deficiențelor de conformitate tehnică. Acestea afectează aplicarea recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară (FATF) cu privire la sancțiunile financiare țintite, activele virtuale și furnizorii de servicii de active virtuale, precum și la statistici.

Raportul concluzionează că progresele realizate nu au fost suficiente pentru a îmbunătăți ratingurile de conformitate ale celor patru recomandări esențiale, care rămân catalogate drept "parțial conforme". Din cele 40 de recomandări FATF, România rămâne în continuare cu un rating de conformitate totală pentru șapte dintre ele, în mare parte conformă pentru 18 recomandări și parțial conformă pentru 15.

Aceste lipsuri persistente fac ca România să rămână sub supravegherea procedurii de urmărire extinsă a Moneyval. Țara noastră va trebui să prezinte un raport cu privire la progresele generale în consolidarea măsurilor de combatere a spălării banilor, finanțării terorismului și proliferării finanțării armelor de distrugere în masă până în luna mai 2026.

Fondat în 1997, Comitetul de Experți privind Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor și a Finanțării Terorismului (Moneyval) este un organism permanent de monitorizare al Consiliului Europei. Acesta are rolul de a evalua conformitatea cu principalele standarde internaționale în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului și eficiența implementării acestora. De asemenea, Moneyval oferă recomandări autorităților naționale pentru îmbunătățirea sistemelor lor respective.

Această situație solicită atenția autorităților române pentru a accelera ritmul reformelor și implementărilor eficiente. De asemenea, ridică întrebări cu privire la strategia și resursele dedicate până acum combaterii acestui fenomen care pune în pericol securitatea economică și financiară a țării. Accentuarea transparenței și cooperării internaționale sunt, de asemenea, esențiale pentru a atinge standarde mai înalte de conformitate și prevenție.

Mai mult decât un simplu exercițiu de conformitate formală, eforturile de combatere eficientă a spălării banilor și a finanțării terorismului au implicații profunde asupra integrității și stabilității economice ale oricărei națiuni. Astfel, este vital ca România să își revizuiască abordarea și să aloce resursele necesare pentru a deveni nu doar un actor pasiv în cadrul internațional, ci un partener proactiv, capabil să contribuie la o lume mai sigură.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.