Vicepreședintele AUR aplaudă regimul Ceaușescu: Primește avertismente legale Titlu nou: Vicepreședintele AUR, în mijlocul controverselor: Laudă regimul Ceaușescu și înfruntă avertismente legale privind promovarea unui criminal condamnat.

![Vicepreședintele AUR aplaudă regimul Ceaușescu: Primește avertismente legale

Titlu nou: Vicepreședintele AUR, în mijlocul controverselor: Laudă regimul Ceaușescu și înfruntă avertismente legale privind promovarea unui criminal condamnat.](https://cdn.romania-insider.com/sites/default/files/2025-05/marius_lulea_-_photo_inquam_photos_george_calin.jpg) Sursa poza: romania-insider.com

Marius Lulea, vicepreședintele partidului de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a provocat furori după ce a adus laude publice fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu. Această declarație a stârnit indignare în rândul istoricilor și experților juridici, care consideră că Lulea promovează o persoană condamnată pentru crime împotriva umanității, conform G4media.ro, pe data de 12 mai.

Într-o apariție la postul de televiziune Antena 3, Marius Lulea a trasat o paralelă între activitatea lui Ceaușescu și platforma politică actuală a AUR. „Ceaușescu a fost și el suveranist, la fel ca noi. Îmi amintesc că în 1968 a făcut un gest curajos, fiind singurul președinte din blocul comunist care a avut demnitatea de a se opune invaziei sovietice în Cehoslovacia”, a afirmat Lulea.

El a continuat prin a apăra anumite aspecte ale regimului comunist, subliniind realizările sale în infrastructură. „Nu aveți dreptul să criticați un regim care a construit milioane de apartamente și sute de hidrocentrale... Ați distrus tot ceea ce a fost clădit bine în perioada comunistă”, a spus el.

Declarațiile sale au atras un val de reacții negative, mai ales din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Președintele executiv al acestuia, Daniel Șandru, a avertizat că afirmațiile lui Lulea ar putea încălca legislația română.

„Acest lucru nu reprezintă doar o deformare gravă a adevărului istoric, ci și o încălcare a legii în vigoare”, a declarat Șandru. El a menționat Ordonanța de Urgență nr. 31/2002, care interzice promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime împotriva umanității. Nicolae Ceaușescu, care a fost executat în decembrie 1989, a fost declarat oficial vinovat de genocid și alte crime, iar regimul său a fost etichetat drept criminal și ilegitim de către statul român.

AUR a fost de multe ori în centrul criticilor pentru retorica sa naționalistă și pozițiile revizioniste. Liderul său, George Simion, este unul dintre candidații în turul doi al alegerilor prezidențiale care va avea loc pe 18 mai.

Această situație readuce în discuție modul în care se raportează românii la propria lor istorie recentă și la felul în care anumite personalități istorice sunt percepute la nivel public. Deși regimul comunist a fost definit de multe ori prin represiune și lipsuri, există voci care încearcă să scoată în evidență și realizările economice ale acestuia. Totuși, astfel de declarații riscă să redeschidă răni vechi și să divizeze opinia publică.

Întrebarea rămâne: cum ar trebui educat publicul cu privire la complexitatea acestor perioade istorice, astfel încât lecțiile trecutului să fie înțelese corect și să nu fie instrumentalizate în scopuri politice contemporane?


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.

Știri Generale

Știri Generale
 Cartierul Armean din București prinde viață: Jazz, Tururi Istorice și Bucătărie Tradițională la Evenimentul Armenian Street Pop-Up în Mai!
Cea mai veche casă din lemn, construite acum 225 de ani, expusă în muzeul din Sibiu, simbol al patrimoniului istoric în România
Cinci startup-uri românești inovatoare câștigă accesul la programul Star Venture al BERD - Susținere și finanțare strategică pentru antreprenoriat puternic în România
 Cine-documentar și ficțiune: Serile de Luni și Marți revin la Centrul Ceh București din 19 Mai până în 10 Iunie
 Cine va câștiga în 2025, George Simion sau Nicușor Dan?
 Cultură și Tradiții Indiene la București și Cluj-Napoca, Vara Aceasta!
Cum prinde contur un campus de educație duală în Vulturești, Argeș - O nouă șansă pentru elevii din mediul rural din România
 De pe 16 mai, Experimentați Cinema Nou la Cineplexx Craiova cu 'Destinație Finală Succesorii'
Descoperă Eroismul Trecutului la Festivalul Medieval Zilele Mihai Viteazul“ în Craiova, 23-25 Mai 2025
 detalii din raportul Refute.
Forță aeriană română transportă pacienți palestinieni din Gaza în România pentru tratament medical crucial, consolidând susținerea umanitară în criză continuă.