Zi de Doliu Național pentru Omagiul adus lui Eugen Doga, Compozitorul Legendă

Zi de Doliu Național pentru Omagiul adus lui Eugen Doga, Compozitorul Legendă Sursa poza si informatii: gds.ro

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți doliu național în ziua funeraliilor marelui compozitor Eugen Doga, care a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. Maia Sandu a transmis sincere condoleanțe familiei, apropiaților și tuturor celor care l-au cunoscut pe compozitor. „Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul ‘Maria Mirabela’ și am...

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A studiat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, Conservatorul de Stat din Chișinău și Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”. A fost autorul unor lucrări valoroase în genurile muzicii de estradă, de film și de teatru, compunând o simfonie, cantatele „Primăvara omenirii” și „Curcubeul alb”, muzică pentru spectacole de teatru, pentru peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe și cântece pentru copii.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără valsul din filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, care a fost desemnat de UNESCO drept una dintre capodoperele muzicale ale secolului XX. De asemenea, a compus muzica pentru filme precum „Lăutarii” și „Anna Pavlova”.

În semn de recunoaștere a contribuțiilor sale remarcabile la muzica moldovenească și internațională, Eugen Doga a fost distins cu numeroase premii și titluri, inclusiv „Artist al Poporului” și „Ordinul Republicii”. În 2017, anul în care a împlinit 80 de ani, autoritățile din Republica Moldova au declarat „Anul Eugen Doga”.

Moartea sa reprezintă o pierdere imensă pentru cultura muzicală, iar doliu național în ziua funeraliilor sale este un omagiu adus unei vieți dedicate artei și frumuseții muzicii.


Radu Ene

Radu Ene are 36 de ani și este vocea principală din spatele azi în Craiova. Originar din cartierul 1 Mai și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Craiova, Radu este cunoscut pentru stilul său direct, onest și conectat la realitatea orașului. Cu microfonul în mână și camera aproape, relatează zilnic din teren, fie că e vorba de știri locale, povești din comunitate sau interviuri cu oameni care schimbă orașul în bine. Crede că jurnalismul local trebuie să fie curajos, empatic și mereu aproape de oameni – iar pentru el, Craiova nu e doar un subiect, e acasă.